• Beleggers zijn druk bezig met de vraag of de renteverhogingen van centrale banken om de inflatie te beteugelen de economie kunnen schaden.
  • Hedgefondsmanager Philip Toews van de firma Toews Asset Management ziet nog altijd een sterk neerwaarts risico voor de beurs.
  • Toews vertelt aan Insider waarom hij momenteel 90 procent van het toevertrouwde vermogen als cash aanhoudt, en wanneer het wel tijd is om weer aandelen te kopen.
  • Lees ook: Cruciaal moment voor de beurs: nieuwe dalingsgolf dreigt

Beleggers zijn druk bezig met aan de ene kant het beleid van centrale banken – die inzetten op renteverhogingen om de inflatie te beteugelen – en aan de andere kant de economische vooruitzichten.

De Amerikaanse centrale bank mikt voor de komende maanden op een reeks renteverhogingen en de vraag is of de Federal Reserve daarbij het risico loopt de economie in een recessie te duwen, door lenen in hoog tempo duurder te maken.

Optimistische beleggers gaan er, net als de Federal Reserve zelf, vanuit dat een recessie vermeden kan worden. Dit zou positief zijn voor aandelen. Maar niet iedereen deelt die mening.

Hedgefondsmanager Phillip Toews, CEO van vermogensbeheerder Toews Asset Management, denkt dat de beurs nog flink omlaag kan. Zijn bedrijf heeft 2,2 miljard dollar aan vermogen in beheer en Toews houdt daarvan momenteel 90 procent aan in contanten, in afwachting van lagere aandelenkoersen.

Eerder trok Toews zich op tijd terug uit de markt in februari 2020, vlak voor de coronacrash. Hij wist ook op tijd uit te stappen voordat de beurscrash van 2008 toesloeg.

'Beursperspectief ziet er zeer matig uit'

De beleggingsmethodiek van Toews wordt gedreven door zogenoemde kwantitatieve strategieën. En de indicatoren die Toews gebruikt, schetsen momenteel geen vrolijk beeld voor aandelen.

"De algoritmen die we gebruiken, zijn ontworpen om in de vroege fase van een neergaande markt signalen te geven dat het tijd is om aan de zijlijn te gaan staan. Het vermogen wordt momenteel vrijwel volledig in cash aangehouden", vertelt Toews. "Normaal gesproken zouden we in zo'n situatie nog wel in kortlopende obligaties of obligaties met een zeer hoge kredietwaardigheid beleggen, maar ook die posities zijn momenteel omgezet in cash."

"We hebben dus een volledig defensieve positionering. Dat heeft te maken met de waardering van aandelen op de beurs, maar ook met wat er in Oekraïne gebeurt en de inflatoire ontwikkelingen. We verwachten later dit jaar een complete 'bear market' in de Verenigde Staten", aldus de hegdefondsmanager.

Toews gelooft niet dat de effecten van de hoge inflatie volledig zijn ingeprijsd op de beurs. Als de inflatie op een relatief hoog niveau blijft hangen, zijn de neerwaartse risico's voor aandelen groot. "We hebben ook historisch onderzoek gedaan naar perioden waarin de inflatie in de VS in korte tijd zeer sterk is gestegen. Wat gebeurde er toen met financiële activa?", legt Toews uit.

De hedgefondsmanager geeft aan dat de jaren 1915-1920, 1941-1951 en 1973-1981 perioden waren van een sterke opleving van de inflatie.

"Het is duidelijk dat obligaties gedurende deze perioden zeer zwak hebben gepresteerd. En gemiddeld genomen was het rendement op aandelen gelijk aan de inflatie. Dus aandelen leverden geen rendement op dat boven de inflatie uitkwam, maar hielden gemiddeld genomen wel gelijke tred", zegt Toews.

"Maar nu komt het interessante: in elk van deze drie perioden was er een flinke verkoopgolf op de beurs op het moment dat de inflatie omsloeg van gematigde naar zeer hoge niveaus. Als je dus kijkt wat er nu gebeurt met de inflatie, in combinatie met aanhoudende problemen in toeleveringsketens, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor onder meer de mondiale voedselvoorziening en daarbij de hoge waardering van aandelen betrekt, dan ziet het perspectief voor de beurs er zeer matig uit."

Fed zal de beurs niet ondersteunen, denkt Toews

Sommige beleggers verwachten dat de Amerikaanse centrale bank op zijn schreden terugkeert, als de economie afkoelt. De Federal Reserve zou rentes dan minder agressief kunnen gaan verhogen om de economie te ondersteunen. Maar Toews waarschuwt dat dat een gevaarlijke aanname is.

In het verleden is de Amerikaanse centrale bank vaak bijgesprongen om beurzen te ondersteunen, maar dit keer kan de Fed het zich niet permitteren om de hoge inflatie te negeren, denkt Toews.

Wanneer is het dan weer tijd om aandelen te kopen? Toews wil geen absolute niveaus noemen voor bijvoorbeeld de S&P 500-index. Hij kijkt vooral naar de waardering van aandelen: die moet op lagere niveaus terecht komen en daarbij moet er nieuw opwaarts momentum ontstaan op de beurs.

"We werken met algoritmen en blijven aan de zijlijn staan, zolang de markten neerwaarts bewegen. De inschatting dat we nog een 'bear market' krijgen is mede gebaseerd op historische correlaties. Het lijkt erop dat we nog in de vroege fase van de daling zitten."

LEES OOK: Cruciaal moment voor de beurs: nieuwe dalingsgolf dreigt